Teknikkollo för tjejer

Ett LEADER-projekt finansierat avAstrid Lindgrens Hembygd och Jordbruksverket.

Under 2017-2018 har vi i föreningen Tekniskt Skapande i Hultsfred haft möljighet att visa, lära ut och inspirera över 50 tjejer i teknik och allt vad det innebär. Här beskriver vi en del av det som tjejerna har fått vara med om och hur de olika veckorna såg ut. En blandning av härliga skratt, fantastiska inspirerande föreläsare, underbara ledare och ljuvlig lekfullhet gjorde de här veckorna oförglömliga för oss alla som var inblandade.

Följ oss här för att se vad vi gör på dagarna:

Teknikkollo för tjejer – fall edition 2018

Detta kollo hade tema datorer. Under veckan fick tjejerna lära sig allt från att bygga ihop sin egen dator, installera det som behövs och även koppla upp den i ett nätverk för att sedan avsluta med ett riktigt LAN-party.

28/10

Idag chekade deltagarna in på hotell, sedan hade vi introduktion där våra deltagare fick lära känna varandra.

29/10

Idag har vi haft föreläsning inom datorkunskap med Mr. teknik och även börjat med att plocka isär datorer och undersöka de olika delarna!

Dagen avslutades med bio, där vi såg The imitation game.

30/10

Datorerna är isärplockade och nu även ihopplackade igen och det är nu dags att installera operativsystem.
Vi åt på Bambugården vilket senare förljdes upp med ett LAN under kvällen.


31/10

Idag har deltagarna som stött på problem fått hålla på med felsökning och på eftermiddagen har vi besökt ALV.

1/11

Sista dagen på kollot och deltagarna har redigerat videorna som dom har spelat in under veckans gång för att sedan ha en presentation för sina familjer vid upphämtning.

Teknikkollo för tjejer sommaren 2018

Detta kollo hade tema film. Under veckan filmade tjejerna allt de gjorde samtidigt som de lärde sig hela processen från att göra manus till att slutproducera en film och till sist även lära sig hur Youtube och live-stream fungerar.

Måndag 29/7

Inspirationsföreläsning av den svenska komikern och Youtubestjärnan Shanthi Rydwall-Menon. Efter det tog en ann

an youtuber över i form av ”teknikkomikern” Nerdphilia som dessutom var kvar hos oss under kvällen och nästan hela tisdagen bara för att det var så härligt hos oss. Dagen ägnades åt Youtube, manusskrivande och en första känsla av vad veckan skulle erbjuda mer. Dagen avslutades med grill och bad.

Tisdag 30/7

Idag delades datorerna ut för att börja kunna skapa på riktigt. Tema film fortsatt med att Kemikalieklok (Therese Birath) pratade om sin resa på Youtube. Förutom att hon även väckte många tankar kring vilka kemikalier vi egentligen har omkring oss och hur det påverkar oss. Våga stå framför kameran var en av dagens stora utmaningar. På kvällen lagade hela gänget mat tillsammans med Portionen under tian (Hanna Olvenmark). Hela veckan går i Youtubes tecken! Kvällen avslutades med filmmys i privat hyrd biograf där vi såg Wall-E för att knyta ihop dagens kemi och smart-billig-mat tema.

Onsdag 1/8

Dag tre byter vi från film (även om vi fortsätter filma det vi gör!) till kod och 3D-modellering. Hey Code lärde ut grunderna i programmering och Louise Storm och Jonas Hjalmarsson körde eftermiddagspasset med 3D-modellering.

Torsdag 2/8

Fortsätter med 3D-modellering och programmering innan tåget tar oss till Astrid Lindgrens Värld där tjejerna får se hur tekniken bakom scenen ser ut. Hur får drakarna liv? En hemlighet tjejerna tar med sig i livet 😉

Fredag 3/8

Åter till filmens värld. Oskar Arleon inleder sista dagen med att prata om vad han gör i sitt bolag Rafflande och tillsammans med komedigänget Infallet (som bland annat har gjort Hultsfreds kommuns egna musikvideo Hultsfred Anthem) men även hur han producerar sitt nya program åt SVT. Oskar gav inspiration och motivation att ge järnet sista dagen för att göra sina filmer färdiga till avslutningen samma kväll.

Programmet för första Teknikkollo för tjejer (2017)

Veckan var uppbyggd så att alla skulle få prova på flera olika saker för att sedan sätta ihop det hela i ett projekt för att visa vad de lärt sig.

Vi började med att skapa digital musik i Garageband med Michael Björk och fick en kick-start med en föreläsning av Thomas Hartwig och hans väg från tekniknörd i lilla Virserum till att skapa king.com med spelet Candy Crush Saga.

Tisdagen började vi med en föreläsning om hur man kan skapa analog musik på ett digitalt sätt av Henrik Alsér och fortsatte sedan dagen i programmeringens tecken.

På onsdagen var det 3D-modellering för hela slanten där vi även fick en dos av hur sociala medier fungerar av Jenni Laapotti från Digitalsnack.

Vi inledde fjärde dagen med en härligt inspirerande dragning av hur Microsoft ser på framtiden av Christofer Österlindh, efter det så påbörjades projekten som de gjorde i grupp och som sedan visades upp på fredagskvällen.

Fredag och projektdag. När föräldrar och nära och kära kom på besök och fick se allt kul som hänt under veckan. De flesta projekten gjordes i form av spel eller en animering som grupperna hade skapat i Scratch.